BOS KLUMME: GLÆDEN VED DET HELT RIGTIGE TOILETPAPIR

Der er opbrud i foreninsgdanmark. Hvor det tidligere var naturligt, at hver mand og kvinde var medlem af en række foreninger, er det efterhånden et særsyn, hvis man er medlem af bare en enkelt. Trangen til at forsamle sig fysisk for at fremme en bestemt sag er dog ikke gået fløjten, men den har mistet pusten og det meste af lyden. I stedet finder vi sammen andre steder som i grupper på Facebook eller tilsvarende mere eller mindre lukkede kredsløb i cyperspace. Jeg er ingen undtagelse. I den virkelige verden er jeg ikke medlem af ret meget, mens jeg grådigt hapser til mig af netbaserede medlemsskaber. Nyeste skud på stammen er Lambi Soft Club – et anonymt fællesskab for os toiletpapirsentusiaster, der har ambitioner om lidt mere. Ganske vist lugter det. Ikke af det dér, men af ussel mammon. Lambi – papiret med det bløde lam som trækplaster – vil naturligvis gerne tjene en skilling på mine og husstandens toiletbesøg, og derfor har det finskejede firma oprettet et loyalitetsprogram. Konceptet er enkelt: når jeg har åbnet en pakke med Lambi, det være sig den klassiske tre-lags eller den særlige sensitive fire-lags – finder jeg koden på den indvendige side af plastfolien, taster den ind og vupti vokser min pointhøst. Jeg er ganske vist stadig i begynderfeltet, så kontoen har kun en pålydende på 20 point. Til gengæld har jeg kælderen fyldt med ruller. Den aktuelle lagerbeholdning lyder på 139 ruller, og når jeg er i bund med dem, kan jeg sætte yderligere 240 point på kontoen. På et givent tidspunkt kan jeg så tage mine point med på shoppetur i klubbens webshop. For eksempel kan jeg spare op til 1280 point, hvor jeg så kan få et gavekort på 200 kroner til MitBlad.dk.

Det kræver både sin mand og sin ende at nå dertil. Jeg skal nok nå det, for erfaringen tilsiger, at jeg har en del toiletbesøg til gode. Men spørgsmålet er, hvad det egentlig skal nytte? Nok er Lambi et skønt stykke papir, der ligger milevidt fra de glatte, brune ruller, min farmor og farfar havde hængende. Men orker jeg virkelig at blive ved med at hamstre ruller, lægge dem i depot i kælderen, klippe koder ud og taste dem ind for at få x-antal numre af Euroman? Næppe, og på et tidspunkt vil min hobby nok også vige pladsen til fordel for en anden fiks idé. Men indtil videre bliver jeg ved, for det er det mulige tab, der holder mig i gang. Tænk, hvis jeg misser to store pakker og 60 points, og det just er dem, der gør, at jeg ikke kan få den gave, jeg havde udset mig. Det er ikke ulideligt, men det udtrykker en tvangstanke, hvor jeg ikke vil gå glip af noget. Den del af det er menneskeligt, og med deres Soft Club har Lambi placeret mig sikkert bag hegnet i fårefolden. Det er den evige kamp om kundernes loyalitet, for så længe jeg bruger Lambi, fortæller producenten, at jeg er en del af et vinderhold. Det vil jeg såmænd gerne være, men alligevel ser en fare foran mig. Lambi vil så gerne have mig til at fremføre deres slogan alle mulige steder: »For en blødere fornemmelse, sig mæh!« Hører I mig sige det, har I tilladelse til at afvæbne mig og stikke mig en af de glatte, brune ruller eller måske bare en pakke sandpapir … Klummen er første gang trykt i Lokalavisen for Solrød og omegn


TIDLIGERE NYHEDER