MÅNER HAR DEN FARVE, MÅNER SKAL HAVE. EN VALGTALE.

Mandag den 16. april stillede jeg op til valget som folketingskandidat for Radikale Venstre i Greve-Solrød. Jeg udfordrede den siddende kandidat, Jeppe Trolle. I to valgrunder fik vi fire stemmer hver, mens én stemte blankt. Ved lodtrækningen trak jeg det korteste strå og tabte. Jeg vil gerne ønske Jeppe Trolle til lykke med valget. Samtidig vil jeg gerne sende en stor tak til dem, der troede og stemte på mig. Den opbakning lever videre i mit hjerte og bliver gemt til næste gang, jeg får muligheden.

Hermed min tale, som jeg holdt forud for valghandlingen

»Måner har den farve, måner skal have.« Sådan er det bare, og sådan udtrykker Clara Bülow det i Gustav Wieds teaterstykke ’Skærmydsler’ fra 1901, da hendes søster, Herta, sår tvivl om månens farve. Men på bedste radikale vis lader Gustav Wied, dansk litteraturs slemme dreng, os forstå, at det er op til den enkelte at bestemme månens farve.

Umiddelbart lyder det banalt. Men i tiden omkring århundredeskiftet var kunsten underlagt censur, så Herman Bang fik beslaglagt bøger, og Gustav Wied blev sendt i kachotten. De opponerede mod den gængse samfundsnorm og insisterede på individets frie ret, når det gjaldt holdninger, seksualitet, religion – og altså farven på måner.

Det er ikke underligt, at Radikale Venstre blandt andet er udsprunget af netop disse kampe, og der er da også en lige linje fra dengang til i dag. For mønstret går igen. Det har heller aldrig været mere aktuelt at kæmpe for individets ret til selv at bestemme, hvad det vil tro på, hvem det vil elske, og hvilket tøj det vil gå i. Jeg er da også utrolig stolt over at være medlem af et parti, der kæmper for og står fast på disse basale rettigheder.

For vi skal ikke gå vindens vej. Jeg tror på uddannelse. Jeg tror mangfoldige uddannelsestilbud. Jeg tror på en ambitiøs klimaindsats. Jeg tror på plads til både alle og til begejstringen for at kunne gøre en indsats for dem, der ikke kan selv. Kort sagt: jeg tror på det socialliberale samfund.

Den stemme vil jeg være som folketingskandidat her i Greve og Solrød.

Igennem det seneste års tid har jeg fra flere af vores medlemmer fået opfordringer til at stille op som kredsens folketingskandidat. Hver gang har jeg takket nej. Men efter kommunalvalget i efteråret, hvor vi i Solrød vandt vores første mandat i 39 år, kunne jeg ikke længere sidde opfordringerne overhørige. Jeg blev overbevist om, at jeg er manden, der både kan mobilisere medlemmer i en valgkamp, tale klar radikal politik i medierne og skaffe stemmerne. Den bølge, vi red på i efteråret, skal vi udnytte. Det kan vi kun med en stærk, karismatisk og lokal kandidat.

Men en valgkamp er ikke et soloshow. Det er et holdarbejde, og er holdet der ikke, nytter det ikke. Jeg er derfor glad og taknemmelig for, at fem ud af de seks, der stillede op til kommunalvalget i Greve og Solrød i efteråret, støtter mig. Jeg er også glad og taknemmelig for, at Radikal Ungdom Sydkysten, RUSK, har meddelt, at de ikke bare enstemmigt peger på mig – men at de også er klar til at trække i arbejdstøjet i valgkampen. Det gælder ophængning af plakater, det gælder uddeling af flyers, og det gælder sparring.

Som kredsens folketingskandidat kan man få stemmer fra hele Sjællands Storkreds. Derfor vil det være naturligt, at man i en valgkmap også er synlig i andre kommuner end netop Greve og Solrød. Men, og det er en afgørende pointe for mig: som lokal folketingskandidat må hovedaktiviterne ligge i kredsen. Det er her, kandidaten skal være mest synlig, og det er her, at den primære dialog med vælgerne skal finde sted. Det må der ikke herske tvivl om.

Jeg går til valg på det, jeg kan: at være en stærk, karismatisk lokal kandidat, der har bevist at kunne sætte den radikale politik på dagsordenen og kunne samle stemmer – og med succes fortælle, at månen sagtens kan være magenta.

Tak for ordet.


TIDLIGERE NYHEDER