VENSTRE SVIGTER BORGERNE I SOLRØDS BOLIGKØ

Af Bo Nygaard Larsen, byrådsmedlem og spidskandidat, Radikale Venstre

Solrød er populær som aldrig før. Vi har passeret de 22.000 indbyggere, og i 2045 vil vi ifølge Danmarks Statistik være flere end 25.000. Det svarer til en vækst på 13,7 procent og en plads som nummer 22 ud af landets 98 kommuner.

Det sætter et ekstra pres på boligmarkedet, og kommunen har da også gennem årene investeret massivt i nye boligområder, mest markant i Trylleskov Strand og i Havdrup Vest. Langt de fleste af de nye boliger er ejerboliger, mens en forsvindende del er almennyttige. Det undrer Radikale Venstre. Lige nu står cirka 7.000 borgere på venteliste til at få en bolig i den kommune, de holder af – og som de måske har boet i det meste eller i hele deres af liv.

Ganske vist er der 115 nye almennyttige boliger på vej i Trylleskov Strand, men det er langt fra nok. Desværre tyder meget på, at borgere på venteliste må vente længe på at få deres drømmebolig. Solrød Kommune har en forældet politik om, at maksimalt 20 procent af den samlede boligmasse må være lejeboliger. Og står det til Venstre, skal niveauet være det samme efter valget:

»Solrød Kommune er kendetegnet ved at have en høj andel af ejerboliger, og det niveau vil vi fastholde i takt med, at de sidste boligudviklingsområder i kommunen bliver en realitet.

Det har i praksis vist sig at være det bedste fundament til, at Solrød er kendt som ’et grønt smørhul’, hvor det er rart, godt og trygt at bo,« fremgår det af Venstres valgprogram.

Venstre lader dermed en stor gruppe borgere i stikken. Vi kan ikke forstå, hvorfor byrådets største parti så tydeligt afviser at hjælpe flere tusinde borgere til en ny bolig, de har råd til at betale. Det harmonerer ikke med Venstres slogan om ’Dit og mit Solrød’, men lyder mere af ’Mit og mit Solrød’.

Venstre skylder også et klart svar på formuleringen om, at det lave antal lejeboliger i praksis har »vist sig at være det bedste fundament til, at Solrød er kendt som ’et grønt smørhul’, hvor det er rart, godt og trygt at bo«. Mener partiet, at det ikke ville have været tilfældet, hvis der havde været flere lejeboliger i kommunen? Mener Venstre, at Solrød med flere lejeboliger ikke ville have været et rart, godt og trygt at bo? Det er i hvert fald det, der står i valgprogrammet. Det er næppe boligerne som sådan, men dem, der bor i dem, Venstre svigter til, og dermed har det liberale parti over én kam stigmatiseret en stor gruppe mennesker, udelukkende fordi de bor i lejebolig.

Det er slet og ret en hovski-snovski holdning, der vidner om, at Venstre tilsyneladende kun ønsker et Solrød for dem, der har råd. Hvad med den kvinde, der lige er blevet skilt, det unge par med for få midler til at købe, eller pensionistparret, der ønsker en mindre bolig? Er de ikke en del af ’Dit og mit Solrød’?

I Radikale Venstre vil vi have hævet grænsen på 20 procent lejeboliger, så endnu flere kan få en bolig. Vi erkender, at det er urealistisk at få ventelisten fjernet. Men i byrådet bør vi samles om at hjælpe så mange som overhovedet muligt, for alting udspringer af en drøm og en vision.

Radikale Venstre ønsker et bedre Solrød for alle – og det begynder altså nu engang inden for hjemmets fire vægge.


TIDLIGERE NYHEDER